Herkomst van de mediterrane miniatuurezel

kaart van Sardinie over de oorsprong van de mini-ezel

De mediterrane miniatuurezel is een gevestigd RAS en is duidelijk anders dan de grotere 'standaard' ezels.

 

De mini-ezel komt oorspronkelijk uit Sardinië en Sicilië. Daar heeft de ezel zich kunnen ontwikkelen tot een apart ezelras. Eeuwenlang werden ze op boerderijen gebruikt om de graanmolens aan te drijven. Op de twee Italiaanse eilanden zijn ze vrijwel uitgestorven. Dat het ras bewaard is gebleven, danken we aan Mr. Robert Green die voor zijn stoeterij in New Jersey in 1929 de eerste mini-ezels importeerde. Hij had gehoord van deze fantastische kleine ezels, tijdens een reis door Europa. Zonder ze zelfs gezien te hebben, kocht hij de dieren en regelde het transport via een tussenpersoon in Parijs.

Later werd hij bekend om de uitspraak:

Mini-ezels bezitten het aanhankelijke van een New Foundlander
De gelatenheid van een koe
Het uithoudingsvermogen van een muildier,
De moed van een tijger en een intelligentie die slechts iets
minder is dan die van de mens.

Andere importen werden gedaan door Mr. August Busch, de oprichter van Anheuser Busch. Daniel en Beatrice Langfeld van de Denbyfarm in Nebraska, eveneens fokkers van het eerste uur  die dieren importeerden, richtten het eerste Register op in 1958! Later, in 1973, is dit de ADMS (American Donkey and Mule Society) in Texas geworden.

Vrijwel alle mini-ezels in de Verenigde Staten, Engeland, Canada en ook Nederland, stammen af van deze eerste geïmporteerde dieren.

De vroegste importen naar Engeland waren in de jaren zeventig en tachtig door Lord en Lady Fisher. Daarna zijn ze in de jaren 90 weer terug gekomen richting het vasteland van Europa. In 1995 waren er niet meer dan 2.000 mini-ezels in Amerika en vandaag is dat aantal dichter bij de 20.000. Gedurende deze tijd zijn ze selectief gefokt en nu zijn het de meest perfecte huisdieren; zacht, liefdevol, zeer intelligent en betrouwbaar.

De mini-ezel is sterk en stevig. Het ADMS register accepteert een maximum schofthoogte van 36 inches (91,44 cm). Op een goede foto van een staand dier is het, wanneer de verhoudingen perfect zijn, moeilijk te zien of het om een mini-ezel of een gewone ezel gaat!!

voor informatie of een vraag stuur ons een e-mail via; info(at)miniezelfokkers.nl

© dbmdesign.nl